Trigger point massage

Een trigger point massage is bedoeld om trigger points, ofwel spierknopen, te verlichten en kan helpen bij klachten zoals hoofdpijn, rugpijn, RSI en knarsetanden. Een trigger point kenmerkt zich door bewegingsbeperking, krachtverlies en pijnklachten en kan worden behandeld met diepwerkende massagetechnieken.

WAT KUN JE VERWACHTEN VAN EEN TRIGGERPOINTMASSAGE?

Je vertelt je massagetherapeut wat je klachten zijn. Denk hierbij aan nekpijn, hoofdpijn, rugpijn of schouderklachten, maar ook RSI en knarsetanden kan met een triggerpointmassage worden behandeld. Triggerpoints zijn voelbaar en doen pijn wanneer er druk op wordt uitgeoefend. Je hebt dan ook last van krachtverlies, stijfheid, bewegingsbeperkingen en de pijn kan doof, tintelend of zelfs stekend aanvoelen. Het pijnpunt wordt verlicht door middel van druktechnieken, manipulatie van de spieren en stretching van banden en het bindweefsel. De diepere spierweefsels worden flink aangepakt, dus je zult soms even je tanden op elkaar moeten zetten. Nadat je bent bijgekomen, kun je aan de slag met de tips voor thuis, die bestaan uit bewegings- en houdingsoefeningen, aanpassingen van eetgewoonten, meer water drinken en krachttraining.

De diepere spierweefsels worden flink aangepakt, dus je zult soms even je tanden op elkaar moeten zetten.

GOED OM TE WETEN

Een triggerpointmassage is intensief. Je gaat je iets slechter voelen voordat je je beter gaat voelen, want je weet wat men zegt: “no pain, no gain.”

Blijf niet rondlopen met klachten. De spierfunctie vermindert wanneer de triggerpoint niet tijdig wordt aangepakt. Dit kan nabijgelegen zenuwbanen beïnvloeden, waardoor de pijn gaat uitstralen.

Triggerpoints vragen vaak om meer dan één behandeling – blessures ontstaan ook niet zomaar; er gaat tijd overheen voordat je langdurige klachten ondervindt. Aan de hand van een behandelplan stelt je massagetherapeut vast hoeveel sessies je nodig hebt voor het gewenste resultaat.

DE WETENSCHAPPELIJKE FEITEN OP EEN RIJ

Een triggerpoint, ook wel myofasciale triggerpoint genoemd, is een kleine verkramping en verharding in de spier die pijn veroorzaakt. Deze worden veroorzaakt door langdurige overbelasting van de spieren, stress, repeterende bewegingen, maar ook verwondingen. Doordat de spier verkort en verkrampt is, is de spier ook slechter doorbloed. Na verloop van tijd verzwakt de spier, wat tot uitputting en pijn leidt. De omliggende spieren zullen de taak van de verzwakte spier overnemen, welke ook weer overbelast worden. Op deze manier ontstaat er een kettingreactie aan triggerpoints. Het opsporen van een triggerpoint is lang nog niet zo makkelijk, want triggerpoints sturen signalen door naar andere gebieden in het lichaam, waardoor je het idee hebt dat de pijn ergens anders vandaan komt. Zo kan pijn in je elleboog bijvoorbeeld ook komen door een borstspier. Een verkeerde diagnose is daarom snel gesteld, maar een professionele massagetherapeut weet deze spierknopen feilloos te vinden.

Triggerpoints sturen signalen door naar andere gebieden in het lichaam, waardoor je het idee hebt dat de pijn ergens anders vandaan komt.